Syntolksutbildning
Syntolken målar med ord upp de bilder som personer med synnedsättning annars går miste om under till exempel ett biobesök. På vår ettåriga syntolksutbildning får du träna på moment en syntolk behöver bemästra.
Vad kan jag arbeta med som syntolk?
Utbildningen ger kompetens för att arbeta som syntolk för personer med synnedsättning i kulturella sammanhang, främst film och teater, men även inom konst och i andra visuella sammanhang.
Syntolksutbildningens kursinnehåll
Du får träna på att skriva syntolksmanus och att syntolka live bl.a. film, teater, dans, konst och musikal. Du kommer att ställas inför uppgifter som är roliga och utmanande och stundvis svåra, men lärarna och användarna som samarbetar med oss finns där för att lotsa dig och dina kurskamrater förbi de värsta grynnorna med tips och feedback.
Kursen inleds med att du får grundläggande utbildning i syntolkning och genomgång av lärplattformen Teams som vi kommer att använda under hela kursen. På schemat finns syntolkningsträning, ljudteknisk hantering, film- och bildkunskap, livetolkning av film/teater i salong, inlevelseövningar/ledsagning samt möten med användare. Dessutom ingår besök på syncentraler och hos Synskadades riksförbunds föreningar runt om i landet, företrädesvis på hemmaplan.
Antagningsvillkor
Minimiålder 18 år. Gymnasiekompetens eller motsvarande. Goda kunskaper i det svenska språket. Fullgod hörsel och syn. Deltagande på intervjudag. Egen dator med hörlurar och en god bredbandsuppkoppling.
Studiestödsberättigad: Ja, eftergymnasial nivå (B1).
Kostnader: Upp till 1 000 kr/läsår för material och biljetter.
Ansökan
Ansökan öppnar 15 februari. Sista ansökningsdag är 1 maj.
När du ansöker ska du skicka med:
- Personligt brev, gärna med foto
- Gymnasiebetyg eller motsvarande
Ansvarig skolledare: Anita Thorsberg
Utbildningsort: Distansutbildning. Närträffar i Örebro
Antal platser: 10
Kurslängd: 1 läsår
Studietakt: 50 %
Kurstider läsåret 23/24
Hösttermin: 16/8-19/12 2023
Närträffar: 18-20 augusti och 24-26 november
Vårtermin: 8/1-17/5 2024
Närträffar: 16-18 februari och 10-12 maj
Teamsträffar under läsåret: 25 måndagar, kl. 19-21 och 5 lördagar, kl. 9-13
Kurstider läsåret 22/23
Hösttermin: 15/8-16/12 2022
Vårtermin: 9/1-19/5 2023